De ce e mai bine să muncești de acasă, nu de la birou: îți vei suna azi șeful să facă schimbarea
Munca de acasă a devenit un fenomen foarte popular și larg răspândit în România, odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus.
De atunci, numeroși angajați români muncesc de la distanță sau în sistem hibrid, mergând fizic la job doar câteva zile pe săptămână, în general două, maximum trei.
Ei bine, pentru mulți, munca de acasă reprezintă noua normalitate. Este noul model de lucru ce vine la pachet cu o serie de beneficii de nerefuzat și care îți aduce o serie importantă de satisfacții în plan personal.
Cel mai important este faptul că, deși nu-ți dai seama din prima, câștigi mult timp pentru tine și familia ta. Ce timp? Practic, timpul de deplasare la serviciu.
În medie, dacă stai să calculezi, este vorba de zeci de minute pe zi. Poate că jobul tău nu era atât de departe, dar drumul dus-întors, chiar și de doar 10 minute, înseamnă 20 de minute economisite pe zi, timp care contează.
Iată adevăratul motiv pentru care mulți iubesc munca de acasă
Doar că specialiștii au constatat faptul că se economisește mult mai mult timp. Desigur, vorbim despre o medie generală, ce nu este valabilă pentru absolut toți angajații, dar care corespunde cu situația majorității.
Astfel, se pare că munca de acasă economisește 72 de minute pe zi pentru navetiștii din întreaga lume. În fiecare țară, timpul economist este diferit, dar cel mai mult timp din zi scutesc chinezii ce muncesc de acasă. La ei e vorba despre 102 minute economiste în fiecare zi, timp pe care acești oameni îl pierdeau în trafic înainte de a munci de acasă.
„Navetiștilor le displac foarte mult timpii de călătorie imprevizibili, iar conducătorilor de automobile le displac foarte mult condițiile de trafic rutier congestionat”, au declarat economiștii. „Astfel, deplasările lungi, timpii de deplasare imprevizibili și condițiile de drum congestionate împing valoarea privată a economiilor de timp peste salariul după impozitare”.